Ученик от ПГТМД – първи на състезание по ИТ

111     Единадесетокласникът Руслан Летейски от Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Варна  с ръководител Мария Гергова спечели първо място в категория „редизайн на сайт“ на провелото се от 25 до 27 април в Девин най-значимо  ученическо състезание по ИТ и визуални изкуства в България „Аз мога тук и сега“. Той впечатли журито с нестандартните си и свежи идеи, както и с добрия стил и вкус.  От няколко месеца Руслан е част от екипа на сайта „Уча се” , където развива своя талант и придобива  професионален опит.

    „Аз мога – тук и сега” е насочено към всички ученици от 8 до 12 клас, които са с изявен интерес от една страна в областта на информационните технологии, а от друга притежават творчески заложби. Целта е да се покаже потенциала и достъпността на компютърно базираните технологии за реализиране на творчески проекти. Състезанието се провежда за трета поредна година като сега се включиха над  500 ученици и учители от 53 града.

  Журито във всяка една категория се състои от 2-ма изявени експерти в съответната област. Критериите, по които се оценяват предадените материали, се изготвят от журито и се съобщават предварително в сайта на състезанието и по време на техническата конференция, в която участват всички членове на журито и ръководителите.

 112  Традиция  в рамките на състезанието е да се изнасят както технически, така и мотивиращи лекции от професионалисти като г-н Явор Колев, началник сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт, ГДБОП – МВР“, Росен Дуков, Кристалин Чавдаров, Борис Луканов, Виден Нацев, Люба Апостолова, Никола Вълчанов и други изявени специалисти от IT бранша.