МОДА . ГРИМ . ПРИЧЕСКА

Десетият ежегоден национален конкурс по мода, прически и грим за ученици от професионални гимназии ще се проведе в гр. Пловдив на 20 април в гр. Пловдив – Международен панаир, Палата 3.
Ученици от професоналните гимназии по мода от цялата страна ще покажат творческите си проекти на тема „България – част от пъстрия свят на Европа“.
Опазването на общото Европейско културно наследство и наследството на България вдъхновиха отборите от ученици в ПГ по текстил и моден дизайн Варна за създаване на идеен моден проект на ежедневно облекло.
Самото определение ежедневно облекло подчинено на зададената тема, за нас е отражение на идентичност, естетика, бит, интелектуален и културен живот, национална история и археология. Културното наследство е повод за гордост. Дизайнът е съобразен с последните модни тенденции, като сме се постарали да изразим чрез уменията си придобити от професионалното образование посланието от обектите ни на вдъхновение.
Творческите колекции на младите таланти в модата ще се оценяват от доц. д-р Капка Манасиева – ръководител катедра „Изкуства“ към Варненския свободен университет, Емилия Костова – дизайнер, носител на Златната игла за 2008 г. и Йордан Беловодски – изпълнителен директор на Браншовата организация по текстил и облекло.
Младите фризьори и гримьори от ПГ по текстил и моден дизайн Варна ще мерят сили в категория за прическа и грим – „Природни стихии“. Техните умения ще бъдат оценявани от Васил Михайлов – артистичен директор на академия и салони Stephan, Тодор Тошев – международен съдия по мъжко и дамско фризьорство, Руско Русев – собственик на Ноухау салон и основател на Ноухау склул, Минка Петрова – първият майстор-гримьор от град Пловдив.
Освен за престижните три места за цялостна визия младите таланти ще се състезават и за специалната награда на Националната асоциация на училищата по мода. Младите фризьори ще имат възможността да спечелят 6-месечно обучение осигурено от Академия Stephan.
Изключително емоционално и трескаво върви подготовката за трите категории, в които ще участват нашите ученици. Реализацията на проект в материал и форма е изключително чувствителен процес. Настроението е приповдигнато и участниците са нетърпеливи да започне състезанието. Учениците са се постарали и за стайлинга и цялостната визия и на състезателите.
Да пожелаем успех на всички отбори в категориите!
Входът е свободен. Начален час – 10.00 ч.