Изберете страница
Домакин на събитието организирано от Министерството на образованието и науката бе Неврокопска професионална гимназия “Димитър Талев”.
След проведен вътрешен кръг в ПГ по текстил и моден дизайн, за да представят гимназията в Националното състезание “Млади таланти в модата” през 2022 година се класираха учениците Мария Станкева в категория “Сръчни ръце” и Дилек Мазлъм “Художествена скица”с ръководител на отбора – инж. Галина Дончева. Дилек Мазлъм споделя за вдъхновението си:
“Моят проект за бъдеще е вдъхновен от спортният екип от 80–те години на миналия век.
Спортното облекло или спортният екип е създаден като функционален за игрището през 1964 г. През 80-те години на 20 век членовете на американската R&B група Run DMC се появяват на техен концерт в анцуг и сникърси Адидас. Превръщат се в моден тренд за 24 часа. Светът е Адидас. Това слага началото на множество успешни колаборации. Последната от февруари 2022 г. е с модният гигант Гучи.
През 80-те години на 20 век се продуцират филми с фокус активният спорт и култ към физиката, към начина на хранене. Например „Божествени тела“, „Брейк“, „Слава“, „Флашданс“ и др. Облеклата следват извивките на тялото и подчертават резултата от активният спорт. Животът е музика и танц. Колективният спорт свързан с характерна музика, ритъм и общуване от миналото и филмите на моите родители, ме вдъхновиха за идейният проект. Спортният екип преминава множество метаморфози и предназначение.
Впечатли ме историята за първият футурист кутюриер в историята на модата – Пиер Карден. Свързвам неговата мечта да бъде космонавт, преживяването от стъпването на човека на Луната и дизайна на костюми за НАСА с бъдещият спортен костюм.
През 2020 г. H&M пуснаха серия спортни облекла с принт НАСА.
Нашето ново утре или ново днес преосмисли живота ни. Намираме повече време за себе си. Представям проект на спортен костюм с трансперантен ефект и акцент на джобовете. Използваните цветове са в тенденция 2023/2024 г. с метализиран, футуристичен ефект. Циповете, които се разтварят са с дизайн от 80-те години на 20 век. Материята е изкуствена характерна за анцуга. Под екипа моделът е облечен с топ и байкър клин в телесен цвят.
В последната колекция на бранда Миу Миу дизайнерите представя облекла именно вдъхновени от спорта – тениса.”
Дилек Мазлъм

Ученичка от 9 клас

Модел – Теодора Трифонова от 9 клас в специалност “Театрален грим и перуки”.
Поздравления за представянето!
Сподели в