Изберете страница

Едно от най-прочутите класически облекла- сакото номер 9 Бар послужи като вдъхновение на млади варненски дизайнери от 11 и 12 клас от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. 12 ученици и учители създадоха мини колекция със заглавие Noir, която ползва като база архитектурната визия на сакото, което създават Кристиан Диор и Пиер Карден.

Във вътрешния конкурс най-доброто сако създаде Весимира Костадинова, ученичка от 11 клас, а тя и нейните съученички се включиха в изискана черно-бяла фотосесия с облеклата си, вдъхновени от парижкия шик. Весимира Костадинова Тази година се честват 125 години от създаването на Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Варна и възпитаниците посвещават участието си в конкурса на тази годишнина.

50 години след основаването на учебното заведение в Париж Кристиан Диор прави революция в модата, като представя със своята нова визия на модерната жена-New Look. Тънката талия, заоблените рамене, обема в ханша и повдигнатият бюст правят дамата да изглежда като богиня. Иконичното сакото номер 9 Бар е вече 75 години символ на революционна женственост. Създаването на кройката е дело на Пиер Карден, който с математическа точност пресъздава идеята на Диор. Сакото е архитектурно чудо, направено от почти четири метра копринен шантунг в мек нюанс на слонова кост и подплатено на тазобедрената линия за да се постигне по-закръглена и женствена форма. 

Легендата гласи, че Пиер Карден, който по това време е бил 21-годишният асистент на мосю Диор, е изпратен от ателието, за да купи памучна вата, с която да се уплътни стройната рамка на стандартното сако, за да изглежда то по-чувствено. Легендата също гласи, че сакото получава името си от любимия бар на Диор.

Източник: Woman.bg

Сподели в