Изберете страница
На 14 декември, в изложбената зала на Държавен архив – Варна, бяха връчени грамоти и награди на отличените ученици в конкурса за есе на тема „Моето училище, през страниците на документите“. Той беше организиран съвместно от Държавен архив – Варна и Регионално управление на образованието – Варна. Посветен на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и на 70 години от създаването на Държавен архив – Варна.
През периода на конкурса Държавен архив – Варна беше посетен от повече от 50 ученици и учители, които работиха с документи и снимки на варненските училища, в резултат на което бяха изготвени и представени повече от 20 есета, доклади, презентации и сценарии за историята на 10 училища във Варна и региона.
Гостите в Държавен архив – Варна имаха възможността да разгледат, експонираните във витрини документи и снимки, които представяха част от историята на училищата, участващи в конкурса.
Водещи на тържеството по награждаване на отличените бяха Николай Попов, Радина Кръстева и Калоян Тодоров от Театрално училище „Палечко“ при ОДК – Варна, с ръководител г-жа Маргарита Шишкова. Присъстваха ученици, учители, директори, родители и близки.
Първо място в категорията „IX-XII клас“ беше присъдено на Виолина Христова Колева и Диляна Янкова Стоянова, IX кл. от Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Варна.
Наградите бяха връчени от г-н Владимир Владимиров – началник на Държвен архив – Варна и д-р Ирена Радева – началник на Регионално управление на образованието – Варна.
Всички ученици получиха грамоти, издания на Държавна агенция „Архиви“ и подаръци от издателство „Данграфик“ и читалище „Стара Варна“. В знак на уважение и благодарност към учителите – ментори, работили с децата, получиха издания на Държавен архив – Варна за обогатяване на училищните библиотеки.
Г-жа Росица Димитрова и учениците от Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Варна подариха специално табло изработено по повод 125 г. от създаването на училището.
Сподели в